کوار
شهرستان کوار:
در تاریخ دوشنبه یکم آذر ۱۳۸۹ هیئت وزیران با توجه به ویژگی ها و بافت منطقه و بنا به پیشنهاد وزارت کشور با تشکیل شهرستان کوار موافقت کرد.بر این اساس، شهرستان کوار به مرکزیت شهر کوار از ترکیب بخش های؛ بخش مرکزی به مرکزیت شهر کوار شامل دهستان کوار به مرکزیت روستای اکبرآباد و دهستان فرمشکان به مرکزیت روستای ده شیب و بخش طسوج به مرکزیت روستای طسوج شامل دهستان طسوج به مرکزیت روستای طسوج و دهستان فتحآباد به مرکزیت روستای فتحآباد در تابعیت استان فارس ایجاد میشود.
همچنین بخش طسوج به مرکزیت روستای طسوج از ترکیب دهستان طسوج و فتحآباد ایجاد می شود.
بر اساس این مصوبه، دهستان فتحآباد به مرکزیت روستای فتحآباد از ترکیب روستاها، مزارع و مکان های روستای فتحآباد، باغان، قلعه ولیعصر، جلالآباد، قنات، همدمآباد، دهداری، هورباف و خورگان در تابعیت بخش طسوج شهرستان کوار ایجاد میشود. شهرستان کوار به مرکزیت شهر کوار در مرکز استان فارس قرار دارد.
جمعیت و مساحت کوار:
بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران جمعیت شهرستان کوار برابر بر با ۸۳٬۸۸۳ نفر و مساحت آن مساحت ۱٬۶۵۰ کیلومتر مربع میباشد.
اقلیم کوار:
اقلیم شهرستان کوار در زمره اقلیم معتدل مدیترانهایست. دمای کوار در گرمترین روزهای تابستان تا ۴۳ درجه سانتی گراد و در سردترین شبهای زمستان تا منهای ۵ درجه سانت گراد میرسد. متوسط بارندگی در این شهرستان ۴۲۴ میلیمتر است.
هواشناسی کوار:
پیش بینی هوای شهرستان کوار در سایت هوا ایران و کانال تلگرام رسمی پایگاه خبری کواره به صورت روزانه انجام می گیرد.
موقعیت جغرافیایی شهرستان کوار:
شهرستان کوار با عرض جغرافیایی ۱۱ درجه و ۲۹ دقیقه و طول جغرافیایی ۴۲ درجه و ۵۲ دقیقه در مرکز استان فارس قرار دارد. از شمال با شهرستان شیراز، از غرب با شهرستان فیروزآباد، از جنوب با شهرستان جهرم و از شرق با شهرستان جهرم همسایه است.
تاریخ کوار:
کوار کلمهای فارسی است و به معنای سبدی پر از میوه میباشد. در برخی منابع تاریخی نام کُواد بر این شهر اطلاق شده است.در فارسنامه ابن بلخی در سال۵۰۰ ه ق از قباد ساسانی که در سالهای ۴۸۷ تا ۵۳۱ میلادی پادشاه ایران بوده است به عنوان بانی این شهر یاد شده است.شهر کوار در سال ۵۰۰ میلادی توسط قباد اول ساسانی بنیان گذاشته شد. البته آثار کاخی هخامنشی به جا مانده در این شهرستان و تپههای باستانی پیش از تاریخ و همچنین بنای سد تاریخی بند بهمن، نشان میدهد که بسیار بیشتر از زمان قباد ساسانی، منطقه کوار سکونتگاه و البته ناحیهای آبادان و حاصلخیز بوده است، که از منابع مهم تأمین غلات و میوه جات در ایران در بوده. والبته به دلیل هم جواری با شهر گور، خاستگاه و نخستین پایتخت ساسانیان و قرار گرفتن در مسیر بندر سیراف به شمال از راههای اصلی ارتباطی ایران از لحاظ نظامی و اقتصادی بوده است. کوار در ادوار تاریخی پس از اسلام نیز همچنان اهمیت خود را به عنوان یک شاهراه و قطب کشاورزی حفظ کرده است؛ و شهری خرم و آباد که دارای استقلال قضایی و مسجد جامعی بزرگ بوده است.
در تقسیمات نوین کشوری زمان صفویه، کوار یکی از بلوکات ۱۰۴ گانه ایران میشود؛ و در همین زمان طایفه بورکی به این منطقه کوچانده میشوند و امور دیوانی و حکومتی کوار به آنها واگذار میشود.
در همین دوران پلی جدید و کاروانسرایی بزرگ در کوار احداث میشود. کوار یک بار در سال ۱۱۶۵ ه ق توسط علیمردان خان بختیاری، رقیب کریم خان زند، ویران میشود. اما در دوران کریم خان زند که ملا ماندگار بورکی کلانتر کوار بوده است، آبادانیهای بسیاری در کوار ایجاد میگردد.
در دوران قاجار، مردم کوار، نقشی تأثیر گذار در مبارزات ضد قاجاری و ضد استعماری داشتند و اوج آن را میتوان در نهضت مشروطه دید که سردمدار این نهضت در فارس را یک کواری به نام میرزا حسین خان معتمد دیوان کواری به عهده داشته است و عاقبت نیز در این راه جان میسپارد.
زبان مردم کوار:
زبان مردم کوار فارسی است که دارای لهجه خاص خود میباشند و اندکی تحت تأثیر لهجه شیرازی میباشد و البته با ساکن شدن عشایر قشقایی، قشقاییها نیز به زبان ترکی قشقایی صحبت میکنند.
مکان های تاریخی و گردشگری کوار:
بقعه امام زاده شاهزاده ابوالقاسم طسوج:
مشهورترین زیارتگاه کوار، بقعه امام زاده ابوالقاسم از نوادگان امام موسی کاظم (ع) مشهور به شاهزاده ابوالقاسم می باشد که در دامنه کوه مشرف به دشت کوار، در مسیر جاده شیراز به کوار واقع شده است.
بند بهمن کوار
بند بهمن، در دوران ساسانیان بر روی رودخانه قره آغاج” ساخته شده است؛ که شاه بهمن، پسر اسفندیار کیانی، بندی به این رودبسته و آب را بر تمام دهات این بلوک، جز ناحیه فرمشکان، سوار کرده است وتا کنون، این بند را بند بهمن، گفتهاند
آب این رودخانه شیرین و گوارا است؛ قصبه این بلوک را نیز کوار، گویند. ضابطی و کلانتری این بلوک از عهد صفویه تا کنون، در سلسله ملاماندگار کواری بوده است، که پس از وفات ملا ماندگار، به خلف الصدقش، محمد کاظم خان و پس از وفات او پسرش عبدالرضا خان و بعد از او پسرش آقا غلامرضا کواری، شفقت نمودند.
قلعه قلات کوار
قصر قباد (قلعه قلات)، ظاهراً در زمان ساسانیان، مربوط به حاکمی به اسم قباد بوده و در بالای کوه بلند و صعب العبوری در بخش کوار، کیلومتر ۴۰ جاده شیراز به جهرم و نرسیده به اکبرآباد، واقع شده است.
پل دوره ساسانی کوار
این پل، در یک کیلومتری کوار و در مسیر قدیمی شیراز- فیروزآباد، که به کناره خلیج فارس منتهی میشد، روی رودخانه ” قره آقاج ” بنا شده و ظاهراً بنای اولیه آن به دوره ساسانی تعلق دارد، که در دوره های بعد به ویژه دوره صفویه و قاجاریه بازسازی، شده است.
بر روی رودخانه کوار (قره آغاج)، در دوره ساسانیان، پلی زده شده است؛ که شماره ی ثبت تاریخی آن در آثار ملی ایران ۹۴۷ است.
پایه های این پل، در دوره ساسانی ساخته شده و در دوره اسلامی، بازسازی شده است.
باغ آرین کوار
این باغ، در جنوب دهستان فرمشکان و کنار روستای خرمایی کوار، واقع شده است و توسط شادروان جلال آرین، یکی از مالکان فرمشکان، ساخته شده است. باغ آرین، در مجموع ۱۱۰ هکتار بوده و دارای خیابان کشی، جدول بندی و درختان سایه گسترچنر، بید، کاج و سرو، زیبایی
آن را دو صد چندان کرده، به گونه ای هوای محوطه باغ را لطیف کرده، گویی که شمال ایران در اینجا تکرار شده است! طراحی این باغ، به صورت زیبا و بر اساس اصول باغبانی بوده است! و در زمان اجرا، دانشجویان زیادی از سراسر ایران از سبک طراحی آن بازدید علمی، کرده اند.
برکه شاه غیب – فرمشکان کوار
برکه محوطه تاریخی شاه غیب، در دهستان فرمشکان و جنوب روستای خرمایی کوار، واقع شده است. در محوطه برکه شاه غیب، یک امامزاده، به نام شاه غیب، با بنای جدید، قرار دارد؛ که نامگذاری منطقه نیز به دلیل وجود همین امامزاده، است. ساخت ساختمان این امامزاده، با مصالح جدید آجر، با ملات سیمان میباشد. وجود چشمه های خودجوش از داخل زمین، اهمیت منطقه را دو برابر کرده است. وجود چمن زار زیبا، درختان مورد و همچنین چشمه هایی با آب گوارا، منطقه را به یک تفرجگاه، تبدیل کرده و بیشتر مردم کوار، برای تفریح به این مکان می روند. این برکه در ۲۰ کیلومتری کوار جای گرفته است.
اماکن مذهبی
قدمگاه خضرنبی کوار
در دامنه کوههای اکبرآباد محلی وجود دارد که از قدیم الایام مورد توجه مردم منطقه بوده و به قدمگاه حضرت خضرنبی (ع) مشهور است.
بقعه شاهزاده ابوالقاسم در روستای ولیعصر(عج)
به فاصله حدود ۵۰۰ متری روستای ولیعصر(عج)، که سابقاً مشهور به قلعه فرنگی بوده است، جاده ی آسفالته بقعهی امامزاده شاهزاده ابوالقاسم، از جاده شیراز- کوار، جدا میشود و با طی حدود ۱۳۰۰ متر به آن مکان مقدس میرسد.
بقعه ی سید احمد در روستای فتح آباد
در غرب روستای فتح آباد و با فاصله ی حدود ۱۵۰ متری ساختمانهای این روستا، در ارتفاع ۱۳۸۱ متری از سطح دریا، این امامزاده، قرار دارد.
حضرت سید احمد، بر اساس کتیبه ای که در کنار در ورودی بقعه، روی کاشی نوشته شده، فرزند امام موسی کاظم(ع)، میباشد.
بقعه ی شاه غیب ده شیب
در ارتفاع ۱۵۰۷ متری از سطح دریا و به فاصله یک کیلومتری روستای ده شیب، بقعهی این زیارتگاه، در محوطه پنج هزارمتری، واقع است. ساختمان بقعهی این امامزاده، هشت ضلعی است و یک راهرو دارد. ضریح فلزی ساده کوچکی در بقعه واقع است و گنبد هم ندارد.
بقعه ی امامزاده سید محمد ده شیب
این زیارتگاه، به فاصله ۲۰۰ متری جاده آسفالته، در میان کشتزارها و باغ های ده شیب، و در ارتفاع ۱۴۶۹ متری از سطح دریا، واقع شده است .
دو جوی آب روان، به فاصله پنج شش متری بقعه می گذرد و چند درخت در اطراف آن، وجود دارد که یک درخت سرو، و یک چنار دویست ساله، در میان آن ها، مشاهده میشود.
بقعه ی شاه ولید دشتک
در روستای دشتک، در ارتفاع ۱۴۵۴ متری از سطح دریا، ساختمان نوساز این بقعه، در اندازه ۵/۵ ×۵/۳ متر واقع است و ضریح کوچک فلزی در وسط حرم، قرار دادهاند. در محوطه هزار متری بقعه، آب روان جوی و چندین درخت، قرار دارد.
بقعه ی شاه ابوالخیر (اسحاق) روستای شاه بهرامی کوار
حدود ۵/۲ کیلومتری قهوه خانه شاه بهرامی و در غرب آن، در شیب لب رودخانه، در ارتفاع ۱۴۳۷ متری از سطح دریا و حدود شش متر بالاتر از سطح رودخانه، ساختمان جدیدی در سال ۱۳۸۲ برای این امامزاده، به صورت اتاقی در اندازه ۶×۴ متر ساختند؛ که در آن نه قبری قرار دارد و نه ضریحی در اطراف بقعه، چند سنگ قبر از دوره ی معاصر و نیز قبرستانی در بالا از همان دوره، وجود دارد.
بقعه ی شاه ولید دشتک کوار
این بقعه در روستای دشتک، در ارتفاع ۱۴۵۴ متری از سطح دریا ساختمان نوساز این بقعه در اندازه ۵/۵ ×۵/۳ متر قرار داردو ضریح کوچک فلزی در وسط حرم قرار داده اند. در محوطه هزار متری بقعه، آب روان جوی و چندین درخت قرار دارد. ضمناً در تاریخ نگارش این مطلب، جاده ی آن خاکی است.
بقعه ی امام ضامن روستای بورکی
بقعه این امامزاده، در ارتفاع ۱۴۹۴ متری از سطح دریا و در تنگی بین دو کوه و حدود یک کیلومتری شمال روستای بورکی واقع شده است.
جاذبه های طبیعی
چشمه و آب انبار طبیعی خضر کوار
قبل از زیارتگاه خضر و پایین پلهها، آب انبار طبیعی وجود دارد، که بوسیله مصالح مرمت گردیده و یک شیر خروجی دارد. آب درون آن، همیشه خنک و گوارا و دارای TDS 152 است. (برابر با TDS آب معدنی)این آب، از طریق سرچشمه اصلی و طبیعی آن، که از دل کوه میگذرد تأمین میشود.
غارهای طبیعی کوار
کسانی که علاقه مند به نحوه زندگی غار نشینی، میباشند، میتوانند از این غارها دیدن نمایند. جهت دسترسی به غار اول، تقریباً راحت، غار دوم، نسبتاً سخت (باید راهنما داشته باشید و به خصوص جهت مسیر برگشت) و غار سوم، خیلی سخت است. (فقط با تجهیزات مخصوص صخره نوردی امکان پذیر میباشد.) درون غارها، سکوهایی به صورت کنده کاری روی سنگ و برخی نیز بوسیله مصالح (ساروچ)، تشکیل شدهاست؛ که میتواند یادآور زندگی غارنشینی انسانهای قدیمی (گَبر)، باشد.
تپه گل نرگس کوار
در قسمت شرقی دامنه کوه، تپهای وجود دارد، که با ۷۰ نهال درخت مزین شده و نزدیک به ۶۰۰ بوته گل نرگس، روی آن کاشته شدهاست. رایحه دل انگیز گلها، در فصل زمستان، میتواند هر گردشگر خوش ذوقی را مجذوب این طبیعت زیبا، نماید.
فرمانداری شهرستان کوار:
فرماندار کنونی شهرستان کوار داریوش دهقان است.وی در تاریخ ۱۲ اسفند ۱۳۹۲ به عنوان سرپرست فرمانداری کوار معرفی شد و از تلاش های غلامحسین زارع پور فرماندار سابق این شهرستان تقدیر به عمل آمد. داریوش دهقان اهل یکی از روستاهای شهرستان کازرون است.
شورای اسلامی شهر کوار
تعداد اعضای شورای اسلامی شهر کوار در دور پنجم از ۷ نفر به ۵ نفر کاهش یافت که نتایج انتخابات این دور شورای شهر کوار به شرح ذیل است:
۱- سعید منوچهری با ۳۷۵۲ رای
۲-محمد تقی پور ۳۵۹۰ رای
۳-سید حجت حسینی ۳۳۸۱ رای
۴-جهانبخش دادرس شاد ۳۲۹۲ رای
۵-منصور زراعت پیشه ۳۰۲۸ رای
ریاست شورای اسلامی شهر کوار هم اکنون بر عهده سید حجت حسینی می باشد و شهردار فعلی کوار نیز سید حبیب ساسانفر است.
پروژه های مهم و ناتمام شهرستان کوار
سد میرزای شیرازی کوار:
این سد از نوع مخزنی با بدنه خاکی و هسته رسی با طول تاج ۲۳۷ متر، عرض تاج هفت متر، ارتفاع ۵۵ متر و حجم مفید ۱۹۵ میلیون مترمکعب در حال ساخت است.
بیمارستان فاطمه الزهرا(ع) کوار
وعده افتتاح بیمارستان ۳۲ تختخوابی شهرستان کوار که از سال ۸۸ ساخت آن شروع شده با ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی به هفته دولت امسال موکول شد.
مراکز دانشگاهی شهرستان کوار
دانشگاه علمی-کاربردی علوم پزشکی کوار
دانشگاه علمی-کاربردی کوار با هدف ترويج آموزش هاي مرتبط با بخش هاي مختلف دانشگاه علوم پزشکي شيراز در آبان ۱۳۸۳ شروع به فعاليت نمود و بعد ۷ سال فعاليت با اجراي بيش از ۳۰ کد رشته و ۳ دوره کوتاه مدت و ارائه خدمات آموزشي فرهنگي به بيش از ۲۵۰۰ دانشجو با به کار گيري از ۱۲۰ هزار متر مربع فضاي آموزشي مفتخر به کسب عنوان نمونه کشوري گرديد.
آدرس پستي دانشگاه علمی کاربردی کوار: شهر كوار بلوار امام خمینی- مرکز آموزش علمی کاربردی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، كد پستي ۷۳۴۶۱۴۴۱۶۵
دانشگاه پیام نور کوار:
دانشگاه پیام نور کوار در یک ساختمان اجاره ای در کوار- میدان بسیج – خیابان پاسداران– جنب اداره راهنمایی و رانندگی واقع شده است.
دانشگاه آزاد کوار:
دانشگاه آزاد اسلامی کوار در حومه شهر کوار و در روستای محمودآباد واقع شده است و از مرکز شهر کوار ۳ کیلومتر فاصله دارد. رشته های مورد پذیرش در دانشگاه شامل رشته های معماری، برق، کامپیوتر، تاسیسات و حسابداریست.
سایت های خبری شهرستان کوار
شهرستان کوار هم اکنون دارای سه پایگاه خبری فعال و دارای مجوز از وزارت ارشاد است.
کواره به مدیریت علی روشن، کوار نیوز به مدیریت محمد کشتکار و بهار کوار به مدیریت ابوذر لطفیان اسامی سایت و مدیر این سه پایگاه خبریست.
بهترین رستوران ها و بیرون برهای شهر کوار
رستوران یاسین: این رستوران در ابتدای ورودی شهر کوار قرار گرفته است. مسافرانی که از شیراز وارد کوار می شوند در کنار میدان امام حسین(ع) این رستوران را مشاهده می کنند.
شماره تماس: ۰۷۱۳۷۸۲۲۷۹۱
رستوران فانوس: این رستوران در کنار میدان اصلی شهر کوار یعنی میدان شهدا قرار گرفته است و دارای تزئینات سنتی است. آلاچیق های متعدد و فضایی سنتی و جالب از جمله ویژگی های این رستوران است.
شماره تماس: ۰۷۱۳۷۸۲۵۷۰۰
فروشگاه های بزرگ شهر کوار:
شهر کوار دارای سه فروشگاه بزرگ زنجیره ای با نامهای مروارید، رفاه و افق کوروش است.